food&wine/przepisy

białe kiełbaski w korzennych jabłkach

Jest takie połączenie w kuchni, które elektryzuje całą rzeszę rządnych wrażeń smakoszy. Z drugiej strony znaczna grupa przeciwników twierdzi, że słodkie nie idzie w parze z mięsem.. i o tym dzisiaj będzie. Połączenie kruchych, białych kiełbasek z duszonymi jabłkami. Owoce wcale nie oznaczają wybitnie słodkiego smaku, a podkreślenie mięsa aromatem korzennych przypraw działa dość ślinotokowo. No to jedziemy z kolejnym przepisem z cyklu FOOD&WINE w kooperacji z Kubą Małeckim z WINE TASTING PL.

DSC_1210s

Jak to w każdej dziedzinie bywa, wyróżnić można zwolenników oraz przeciwników danego tematu. Jeśli chodzi o osoby obojętne, nie do końca wierzę, że może być ktoś taki w kwestii jedzenia. Chociaż znam jednego pana, który stwierdził, że jedzenie nie sprawia mu absolutnie żadnej przyjemności i pochłania niezbędną ilość kalorii tylko i wyłącznie w celu zachowania prawidłowych funkcji życiowych. Nie będę się teraz rozpisywał odnośnie wrażenia jakie prezentuje ów człowiek w swoim otoczeniu, niemniej zbyt zadowolony z życia to on nie jest. Ja za to jestem bardzo zadowolony, gdy przede mną pojawia się talerz soczystego mięsiwa, skąpanego w sosie ze świeżych owoców. Kocham to słodkie, a zarazem wytrawne połączenie, w którym wcale nie tak łatwo odnaleźć właściwy balans smaków, pozwalający cieszyć się jedzeniem bez żadnych kompromisów.

Tym razem wszystko wyszło tak jak powinno i jestem przekonany, że dla osób podzielających moje zdanie będzie to nie lada smakowity kąsek. Poniższe składniki powinny wystarczyć do przygotowania niezbyt dużej porcji dla 6 – 8 osób:

  • 10-12 cienkich, białych kiełbasek (ok. 400 g)
  • 4 duże jabłka
  • 2 białe cebule
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • laska cynamonu (lub płaska łyżeczka mielonego)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • odrobina wody
  • sól i pieprz

DSC_1214s

Zaczynamy od obrania cebuli i kroimy ją na drobne paseczki. Wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem, żeby się chwilę poddusiła.

Teraz obieramy jabłka. Najlepiej jak będą średnio twarde i nieco kwaskowate. Wycinamy środki i kroimy jabłka w kostkę. Wrzucamy do garnka z cebulą.

Dodajemy wszystkie przyprawy – ziele angielskie, listki laurowe, kardamon, gałkę, laskę cynamonu oraz cukier. Delikatnie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Dusimy wszystko razem w przykrytym garnku przez ok. 20 minut, aż jabłka będą zupełnie miękkie. Na kolejne 10 minut zdejmujemy pokrywkę, żeby odparować nadmiar wody. Oczywiście próbujemy i doprawiamy do smaku – jabłka nie mogą być zbyt słodkie, ale też nie za bardzo kwaskowate.

W ostatniej kolejności zabieramy się za kiełbaski – idealnym rozwiązaniem byłoby zgrillowanie ich na złoto, niemniej wystarczy jeśli obsmażamy na patelni, aż się zrumienią. Podajemy na gorących i aromatycznych jabłkach w towarzystwie odpowiedniego wina – tutaj oddaję głos Kubie.

Dobór wina – Kuba Małecki:

Danie grillowym tematem inspirowane, więc i trunki powinny być podobne. Wykonując swoją robotę najlepiej jak umiem, powiem wprost – sięgnijcie po piwo, najlepiej pszeniczne! (…) Nie byłbym jednak sobą, gdybym wina nie polecił. Poszukamy czegoś pijalnego, dość świeżego. Przy tej potrawie nie potrzebujemy win wielkich i przepakowanych. Wystarczą te, których świeża kwasowość poradzi sobie z przyprawami, a warstwa aromatyczna nie da się nimi przytłumić. (…) W bieli nieco solidniej zbudowany riesling lub silvaner zrobią swoje – zwłaszcza z Frankonii. (…)

Więcej o doborze wina do tego przepisu znajdziecie we wpisie na blogu Kuby – WINE TASTING PL!

Mam nadzieję, że nieco zainspirowałem Was tym przepisem. Warto szukać niecodziennych połączeń w kuchni, zwłaszcza takich, które w parze z prawidłowo dobranym winem dostarczą nam nowych, niezwykle ekscytujących wrażeń smakowych.. :)

Tomasz

Reklamy

7 komentarzy do “białe kiełbaski w korzennych jabłkach

  1. Pingback: BRATWURST, jabłka i WINO! | WINE TASTING PL

  2. Połączenie jabłek z kiełbaskami jets bardzo intrygujące :) Trzeba spróbować, aby przeknać się, że takie połączenie też jest dobre :P

  3. Połączenie wydaje się na pierwszy rzut oka co najmniej dziwne, ale w kuchni nie ma rzeczy, które z góry trzeba odrzucać. Spróbuję i się przekonam co to za buty :)

  4. Bardzo lubię białe kiełbaski, ale w takim połączeniu jeszcze nie miałem okazji ich próbowa :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s